Heel natuurlijk zijn

Zweethutceremonie

In diverse oude culturen wordt de zweethut al heel lang gebruikt als ritueel, wanneer er in de gemeenschap, een behoefte is aan een reiniging, bezinning of heling.

In respect voor deze authentieke traditionele rituelen volgen we nu echter de weg van ons eigen hart. In een nieuwe "westerse" traditie van de zweethut, is er een samengaan van de behoeften van ons hart met de zuiverheid en krachten van de natuur. Het is een krachtig levend ritueel en ook open voor alles wat er bij ons die dag is.

Een gedeelte van de dag zullen we wijden aan het gereedmaken van de zweethut. We gaan voorbereidingen maken voor een groot vuur om de stenen te verwarmen, de lage ronde hut van wilgentakken afdekken met dekens en inrichten, en een altaar buiten de hut maken. In harmonie krijgen de stenen, het hout, de hut en het vuur allemaal hun aandacht, maar bovenal gaan we ons zelf voorbereiden. Door stil te staan waarom we zelf bij dit ritueel aanwezig zijn en dit ook uit te spreken in de "stenenceremonie" geven we kracht, diepte en afstemming aan dit ritueel.

Houd er wat kleding en schoeisel betreft rekening mee, dat er buiten gewerkt gaat worden (Het mag iets versleten en ouder zijn). Neem een kamerjas of omslagdoek en een paar grote handdoeken mee. Eén om op te zitten en één om je na 't afspoelen of wassen af te drogen.

Neem een voorwerp mee dat symbool staat voor hetgeen er in de ceremonie geheeld mag worden en plaats deze op het altaar.

De ceremonie bestaat uit vier ronden:

  1. Uitnodiging voorouders/spirits
  2. Helingronde voor jezelf
  3. Helingronde voor iedereen waarmee je een hartsverbinding hebt
  4. Dankronde

Voor elke ronde worden nieuwe roodgloeiende stenen door de vuurmensen in de hut gebracht. Water op de stenen zal zorgen voor een weldadige warmte. Hoewel we allemaal iets offeren op deze dag, is het een misvatting dat een zweethut bestaat uit afzien in een ondraaglijke hitte.

De warmte, de veiligheid in de hut, het zingen,humor, trommelen, delen, luisteren, en voelen bij alles wat ingebracht wordt op deze dag kan je aanraken en wellicht iets van jezelf spiegelen en helpen om dieper naar binnen te gaan en bewust te worden wat er in onszelf en direct om ons heen leeft. Neem voor deze dag wat lekkers mee om te eten na de hut. Voor een maaltijdsoep en brood met beleg wordt al gezorgd.

De gezamenlijke feestmaaltijd zal plaats vinden na de zweethut. Omdat er tijd is voor alles wat er die dag is, kan het ook een groot deel van de avond in beslag nemen. Het eten kan overdag het beste worden beperkt, neem echter wel genoeg te drinken vooral na de zweethut. Hou vooral de dag na de zweethut met enige zachtheid toch rekening met je nieuwe afstemming en zuiverheid.

De financiële bijdrage in de kosten voor deze dag is vanaf 35 euro geheel vrijwillig. Neem eventueel ook een kleine attentie mee als waardering voor de inspanningen van de vuurmensen op deze dag.

Neem contact op als u interesse heeft om aan een zweethutceremonie deel te nemen. U krijgt tegen die tijd ook het adres waar het gehouden zal worden.